FIT6


22 oktober 2018

Gluten, obesitas en overgewicht

Gluten, obesitas en overgewicht

In het begin moet je begrijpen wat gluten is. Gluten is een eiwit of, meer precies, een mengsel van eiwitten dat in bepaalde granen wordt gevonden. Sommige eiwitten in het graan, vermengd met water en verwarmd, vormen verbindingen of gewoon gluten. Dit eiwit maakt het deeg elastischer, plakkeriger en houdt water vast, wat resulteert in een eindproduct dat luchtiger, gladder is en niet afbrokkelt.

Bij de productie van brood, bijvoorbeeld, vangt gluten de lucht geproduceerd tijdens de gisting, wat betekent dat het niet alleen pluizig is, maar ook een groter volume heeft en uitzet. Als u bloem zonder gluten gebruikt of als u een glutenvrij product koopt, zult u een verschil in consistentie zien, het product zal meer "droog" zijn.

Dus welke granen bevatten gluten?

Gluten wordt gevonden in bepaalde graansoorten, waaronder: tarwe, rogge en gerst. Alles wat wordt verwerkt uit deze granen bevat gluten.

We kunnen ons daarom voorstellen hoeveel producten we elke dag eten met dit eiwit. Maar is het zo erg? In de afgelopen jaren is er veel over dit onderwerp besproken ...

Is gluten schadelijk?

Volgens onderzoek verdragen gezonde mensen dit eiwit. Maar voor ons is het geen kwestie van of het eiwit wordt getolereerd of niet. Uiteindelijk tolereren we tabak en alcohol, en dit is gebruikelijk, en deze producten zijn zeer schadelijk voor de menselijke gezondheid ... toch? Tolerantie wordt geassocieerd met het vermogen om te verteren. En we verteren niet allemaal gluten in die mate dat het sterke en onaangename symptomen veroorzaakt.

Er is echter bewijs dat aantoont dat het verwijderen van gluten uit hun dieet noodzakelijk is om de gezondheidstoestand van mensen met chronische ontstekingsziekten te verbeteren. Zelfs acne neemt dramatisch af na het verminderen van de consumptie van dit eiwit.

Als het gaat om obesitas, zijn er natuurlijk voordelen! Maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is het niet zeker dat dit direct verband houdt met gluten ...

Het is echter duidelijk dat glycemische en cholesterolspiegels verbeteren met een dergelijke voedingsverandering. Er is wetenschappelijk bewijs dat de insulinegevoeligheid wordt verbeterd wanneer glutenbevattende voedingsmiddelen uit het dieet worden verwijderd. Wat meer is, het is een strategie waarmee rekening wordt gehouden bij de behandeling van obesitas en overgewicht.

Of het nu komt door het gehalte aan gluten in het dieet of een ander ingrediënt, het is het proberen waard!

* Een dergelijke voedingsverandering moet worden geraadpleegd met een diëtist om ervoor te zorgen dat aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan.Corporate Video


Testimonials